ANIA SZCZUDLIŃSKA

Skończyła I rok kulturoznawstwa w Wyższej Szkole Gospodarki w Bydgoszczy – specjalność dziennikarstwo i kultura mediów. Urodziła się jako sześciomiesięczny wcześniak o wadze 900 gramów. W skali pourodzeniowej na 10 punktów dostała 0!
Jest osobą z mózgowym porażeniem dziecięcym. Porusza się na wózku inwalidzkim – nie jest w stanie samodzielnie go napędzać. Potrzebuje do tego innych.

Od dziecięcych lat walczy, aby samodzielnie chodzić i robi ogromne postępy. Nie poddaje się. Rehabilitacja jest jednak bardzo droga i potrzebne są na to ogromne środki.

Ania jest zawsze pogodna pomimo swojej niepełnosprawności. Działa aktywnie w Zrzeszeniu Studentów Niepełnosprawnych WSG.

Pasją Ani jest śpiew. Jest laureatką wielu festiwali osób niepełnosprawnych i zdrowych. Największe osiągnięcia to Grand Prix Europejskiego Festiwalu Artystycznego Osób Niepełnosprawnych w Brodnicy, gdzie pozostawiła za sobą 200 konkurentów. Występowała podczas różnych koncertów, m.in. urodziny Bydgoszczy, przeglądy, imprezy masowe. W minionym roku akademickim uczestniczyła w Warsztatach Wokalnych w Akademickiej Przestrzeni Kulturalnej (WWwAPK) prowadzonych przez Michała Maciudzińskiego.

W swoim repertuarze ma kilkadziesiąt coverów oraz piosenek autorskich. W jej życiu stale się coś zmienia – na lepsze. Niedawno spełniło się jedno z jej marzeń - dostała się na Festiwal Osób Niepełnosprawnych w Ciechocinku. Teraz mogą Państwo pomóc w spełnieniu tego najważniejszego marzenia, aby Ania mogła poczuć się choć trochę bardziej niezależna, samodzielna... wolna.